coś dla prawdziwych mięsożerców

5.1.09

Po świątecznych szaleństwach czas na rzeczy proste, a do tego sycące, bo wreszcie przyszła prawdziwa zima a z nią śnieg i mróz. I tam proponuję dziś danie może mało wyszukane, ale bardzo smaczne:

Kaszanka z patelni
na 2 osoby
  • 1-2 kaszanki (w zależności od wielkości i apetytu spożywających)
  • 1 cebula
  • 100g boczku wędzonego
  • masło (lub inny tłuszcz)
  • sól, pieprz, majeranek
  • odrobinę wody
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy cebulka się zeszkli a boczek podsmaży, wrzucić pokrojoną (i wyjętą z flaka!) w plasterki, lub odpowiednio niewielkie kawałki, kaszankę. Dolać trochę wody i mieszać, by kaszanka całkowicie się rozpadła. Podsmażać chwilę na małym ogniu (uwaga, łatwo się przypala) i na koniec doprawić. Podawać z ziemniakami z wody i sosem beszamel lub na grzance.




Zobacz także

2 komentarze

  1. Wziąć kawałek kaszanki, pokroić, rzucić na patelnię, posypać obficie majerankiem. Po co kombinować? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to po co? Dla smaku ;) jeszcze ciekawszego, lepszego lub po prostu nowego. Kombinatoryka w kuchni jest nieodzowna, inaczej wszyscy gotowalibyśmy li jedynie jajecznicę (i to taką bez setki najdziwniejszych dodatków) :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.