tęskniąc za latem

29.1.10

Piękną mamy zimę tej zimy. Ale ja mam już trochę dość. Marzą mi się ciepłe kraje, najlepiej egzotyczne. Wspominam naszą chińską wyprawę i czuję narastające pragnienie powrotu w tamte rejony. Na razie to pragnienie mogę realizować we wspomnieniach i... w kuchni.


Krewetki Wspomnienie z Chin
(na 2 osoby)
  • 1 op krewetek tygrysich (ok 16 sztuk) mrożonych surowych lub ugotowanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1-2 łyżeczki sosu chili
  • łyżka kolendry
  • olej sojowy do smażenia
Krewetki rozmrozić. Jeśli surowe - umyć i obrać. Dwa ząbki czosnku zmiażdżyć i połączyć z sosem sojowym, olejem, sosem rybnym, chili. Zalać krewetki, dokładnie mieszając - odstawić na 20-30min. Trzeci ząbek czosnku pokroić w plasterki. Chili wypestkować i pokroić w paski. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć czosnek, aż zmięknie. Dodać chili i krewetki wraz z sosem i smażyć 2-3 min., trochę dłużej jeśli były surowe. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym - u nas ze zwykłym spaghetti i bazylią zamiast kolendry :).

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.