ćwiczenia z włoskiego

22.3.10

Ćwiczeń ciąg dalszy. Tym razem na cel wzięłam włoski placek czyli focaccię. Stąd już tylko krok do domowej pizzy. Przepis znalazłam sobie najprostszy tutaj. Tym razem ciasto wyrabiałam z większą pewnością siebie, przykładając większą wagę do szczegółów i wyrosło bardzo ładnie. Przepis pozwolę sobie podać za dorotus76, z moimi niewielkimi zmianami i uzupełnieniami:


Focaccia
  • 350 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 210 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na wierzch (dowolnie): świeże zioła, oliwki, cebula, sól morska, pieprz

Drożdże i cukier rozrobić w 10ml ciepłej wody. Do miski przesiać mąkę i sól, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut. Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć oliwki, cebulę, zioła, itp.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.




Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.