pora na pora

21.10.10

Jesienią zwiększa nam się zapotrzebowanie na zupy. Gęste, gorące... - micha takiej zupy z kawałkiem chleba wystarczy za cały obiad. Dziś serwowałam zupę-krem z porów i ziemniaków z czosnkową bagietką. Pyszności!


Krem z porów i ziemniaków
(na 2 osoby)
  • 1,5 szt. dużych porów (tylko jasna część)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie śmietana
  • oliwa
Pory oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę. Nalać 2-3 łyżki oliwy na dno garnka. Gdy się rozgrzeje, podsmażyć na niej czosnek i pora. Por ma zmięknąć ale trzeba uważać, by nie zbrązowiał. Następnie dodać ziemniaki i wlać bulion. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować, aż do otrzymania gładkiego kremu. Przyprawić do smaku i podawać. Można dodać do niej śmietany, groszek ptysiowy lub kawałki miękkiego camemberta. Z bagietką czosnkową smakuje znakomicie.

Zobacz także

3 komentarze

  1. pycha zupka:) mi w takie jesienne dni wlasnie zupy najlepiej smakuja)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ten jesienny czas zup.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga, prawda? Mi też :)
    Asieja, hehe trzeba widzieć pozytywne strony jesieni ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.