kotleciki z nutą orientalną

28.3.11

Nie mieliśmy jakoś pomysłu ani zachciewajek na niedzielny obiad, więc los zadecydował. Padło na Jamiego Oliviera w domu. Przejrzałam książkę i spodobał mi się przepis na wiosenne jagnięce kebaby kofta (köfte kebab) z rusztu. Niestety w sklepie-prawie-osiedlowym jagnięciny nie było i (ponoć) nie będzie (był za to królik, ale to zupełnie inna bajka). Kupiłam więc mieloną wieprzowinę prima sort i to tyle jeśli chodzi o kebab. Zatem, inspiracja Oliverem, ale wykonanie zdecydowanie własne.


Kotleciki wieprzowe z nutą orientalną i sosem czosnkowym
(na 2-4 osoby)
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • sól, pieprz
  • olej do śmażenia
Ponad to:
  • mieszanka sałat
  • 1/2 średniej cebuli
  • trochę gałązek świeżego tymianku
  • dobra oliwa
  • 4 tortille
Sos:
  • 4-5 łyżek niezbyt rzadkiego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Mięso dokładnie wymieszać w misce z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rękoma formować kuleczki wielkości piłki pingpongowej a następnie lekko rozpłaszczać i układać na talerzu. Umyć, osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki sałatę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Zmieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki aż zbrązowieją. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie włożyć tortille do nagrzanego piekarnika na ok. 30 sekund. Na ciepłych tortillach rozłożyć sałatę i piórka cebuli, skropić odrobiną oliwy, na sałatę położyć 2-3 kotleciki, na wierzch dać 2-3 łyżki sosu. Zawinąć i zjeść. Smacznego!

Zobacz także

2 komentarze

  1. te kotleciki to zapowiadaja sie bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki pierwsza klasa. Podobają mi się bardzo.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.