prawdziwa pizza nie tuczy

6.3.11

Trochę się trzeba naugniatać, nachodzić wokół, więc potem można z czystym sumieniem pochłaniać te kalorie - przynajmniej ja tak uważam. Do pizzy podejść robiłam kilka, ale dopiero teraz jestem zadowolona z rezultatu, więc polecam:


Pizza Polonia ;)
(na 2-3 wygłodniałe lub 4 osoby)

Ciasto:
  • 300g mąki pszennej (u mnie Szymanowska)
  • 150ml letniej wody
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Wierzch:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 oscypek (średni)
  • 150g kiełbasy krakowskiej cienko krojonej
  • 1 cebula
  • 1 op. mozzarelli w wiórkach
  • pieprz, suszone oregano, suszona bazylia, sól
W małej misce połączyć drożdże z cukrem, dodać ok 60ml wody i 3 łyżki wody - delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15 min do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, w kopczyku zrobić zagłębienie - następnie wlać tam resztę wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać drewnianą łyżką, aż się składniki w miarę połączą, a następnie wyrabiać na desce ciasto przez o 10 min. aż będzie elastyczne i gładkie. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godz.
Sos: w misce wymieszać pomidory (wraz z sokiem, jeśli nie jest zbyt rzadki) z solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Cebulę pokroić w piórka, pokroić oscypek na plastry. Rozgrzać piekarnik do 250st C.
Gdy ciasto już wyrośnie, wyrabiać je jeszcze przez chwilę, po czym rozwałkować na cienki placek (można podzielić i zrobić dwie pizze). Wyłożyć ciasto na wysmarowaną oliwą blachę i uformować brzeg (w tym momencie można lekko podpiec spód). Rozsmarować na cieście sos pomidorowy, posypać cebulą i częścią mozzarelli, następnie rozłożyć plastry kiełbasy krakowskiej i oscypka i znów posypać mozzarellą. Zapiekać ok 10-12 min, aż ser się lekko zbrązowi. Pyszności!

Zobacz także

7 komentarze

  1. Ja też tak myślę - prawdziwa włoska pizza to ta pełna warzyw, na cienkim cieście, a o keczupie (80% cukru) to tam nawet nie słyszeli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza z ketchupem to dla mnie profanacja. Grube ciasto? Ma pewnie swoich amatorow w Chicago, ale ja tam wole tradycyjne, cienkie, na wloska modle.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię w sumie każdą pizzę. Tą sprofanowaną ketchupem czy grubym ciastem też ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pizza rzadko jadam.
    ale kiedy nadarzy się okazja - tylko domową.

    OdpowiedzUsuń
  5. z oscypkiem.. ach, pyszne dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wyśmienicie, aż ślinka cieknie. a tytuł posta będzie moim mottem w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kubełek - ano taka, z warzywami to na pewno, moja niestety taka zupełnie bezgrzeszna nie jest ;)
    Maggie - ja też, zdecydowanie!
    Arven :D
    Karmel-itka - niestety nie mogę tego samego powiedzieć, bo pizzę uwielbiam.
    Asieja, ten zestaw wyszedł wyjątkowo pysznie, polecam!
    Kaś: cieszę się, że mogłam Cię zainspirować ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.