kurczak na biało

3.4.11

Z wyliczanki kulinarnej pod tytułem "co dziś na obiad", padło na książkę Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Wybrałam sobie z niej bardzo prosty przepis na kurczaka w mleku kokosowym... Trochę się spóźniłam z tym daniem, które chyba najlepiej komponuje się z zimą, gdy śnieg za oknem i biało na talerzu. Ale co tam. Ożywiłam je sałatką z młodych warzyw.


Podaję przepis na 2 osoby i z moimi modyfikacjami:

Kurczak z mlekiem kokosowym
  • 1 mała puszka mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
Mleko i bulion wlać do rondla lub głębokiej patelni i zagotować na średnim ogniu. Dodać trawę cytrynową, kolendrę oraz umyte i oczyszczone, rozdzielone piersi kurczaka i gotować aż będą miękkie. Mięso wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu.
Do wywaru dodać sok z limonki i cukier i gotować, aż zredukuje swoją objętość. Wyjąć trawę cytrynową i kolendrę. Kurczaka można pokroić (ja podałam w całości), polać sosem i podawać z ryżem i świeżą kolendrą.


Chrupiąca sałatka wiosenna z orientalnym dressingiem
  • 1 młoda kalarepka
  • 1-2 młode marchewki
  • 1 pęczek małych rzodkiewek
  • 1 dymka
  • pieprz
dressing: 2-3 łyżki oleju sojowego, łyżka oleju sezamowego, 2-3 łyżeczki sosu Chin-Su (albo łyżeczka sosu rybnego, posiekany ząbek czosnku, pół łyżeczki płatków chili), 2-3 łyżeczki soku z limonki, szczypta brązowego cukru.

Warzywa pokroić: kalarepę w kostkę, rzodkiewki w plastry, marchewki w słupki; dymkę drobno posiekać. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
W słoiczku zmieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim warzywa.

Zobacz także

4 komentarze

  1. Tez mam te ksiazke, i to juz szmat czasu - sama nie wiem, czemu jeszcze nic z niej nie przygotowalam. Kurczak wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm... Baardzo ciekawe!! Do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie, bardzo lubię tę książkę i już sporo z niej gotowałam - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zapolować na ten sos chin-su. Ale z dostępnością kiepsko...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.