moja kuchnia truskawkami pachnąca

14.6.11

W tym roku truskawkowe żniwa przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Głównie za sprawą ładnej pogody oraz koleżanki D., która zgodziła się przytaszczyć dla mnie dwie dwukilowe łubianki w ostatni weekend.
I tak oto: na obiad truskawki, na kolację truskawki, na śniadanie truskawki a na deser... tarta z serkiem mascarpone i truskawkami. Uwielbiam!


Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami
(forma o śred. 27cm)

Ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła schłodzonego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa:
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego
  • 400g serka mascarpone
  • 125g śmietany kremówki
  • sok z 1 limonki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ok 300g truskawek
Przesiać mąkę do miski, dodać cukier i sól, pośrodku wbić jajo, dodać posiekane masło i szybko zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez 30min w lodówce.
W tym czasie ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodawać powoli serek mieszając dokładnie na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać sok z limonki i wymieszać. Masę włożyć do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki lub połówki w zależności od wielkości.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem Piec ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż się zrumieni.
Na jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć niezbyt grubą warstwę dżemu malinowego po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy wystygnie, nałożyć masę serową a na wierzch truskawki.


Jeżeli ciasto będzie stać dłużej niż dwa dni, można zabezpieczyć owoce cieniutką warstwą truskawkowej galaretki.


Zobacz także

3 komentarze

  1. mascarpone i truskawki smakują najcudowniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram. Sama nie dawno robiłam taką tartę i rozpływa się w ustach.
    Pozdrawiam
    Asia
    www.lavanna.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog zapraszam do nas http://emovere-blue.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.