soczewica razy dwa

26.9.11

Dziś będzie o kolejnej rozgrzewającej i sycącej zupie na zimę. Dwa rodzaje soczewicy, wkładka mięsna w postaci aromatycznej kiełbasy wiejskiej, czosnek i papryka, jeszcze pachnące latem pomidory. Po prostu pyszność nad pyszności.


Zupa z soczewicy i pomidorów

(cały gar)
  • 350g soczewicy (u mnie pół na pół zielona i czerwona)
  • ok 120g kiełbasy wiejskiej (można pominąć, można dodać boczek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory (lub pomidory z puszki)
  • 1.5l wody (lub bulionu)
  • sól, pieprz, papryka ostra (można dodać pasty paprykowej), tymianek, majeranek, czarnuszka
  • oliwa
Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić nań cebulę, czosnek i kiełbasę. Smażyć, aż cebula i czosnek się zeszklą. Dodać soczewicę i wodę (lub bulion) oraz pomidory. Zagotować. Posolić i popieprzyć. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30min (aż soczewica zmięknie). Doprawić ziołami do smaku. Podawać z ziarnistym pieczywem.


Zobacz także

6 komentarze

  1. z checia bym zjadla miseczke takiej pysznej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, idealna propozycja na nadchodzącą jesień...nawet jeśli będzie tak ciepła jak dotychczas. Piękne i apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj taka rozgrzewająca zupka bardzo by mi się przydała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czarnuszka w zupie? Super. Dotychczas dodawałam ją tylko do chleba. Musze koniecznie ugotować taką zupę bo uwielbiam soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i właśnie znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Arven: dzięki! i też mam nadzieję, że jesień będzie nas rozpieszczać :)
    Katarzyna: polecam, ja ostatnio dodaję czarnuszkę do wielu potraw...
    Charlotte: mam nadzieję, że smakowała.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.