zupa rybna łagodna

8.11.11

Tym razem polecam - dla odmiany - zupę rybną w wersji łagodnej. Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku. W mojej wersji nie dodawałam krewetek i nie miksowałam warzyw, przepis podaję z modyfikacjami.


Zupa porowo-ziemniaczana z rybą
(na 4 osoby)
  • 2 filety ryby - u mnie świeży dorsz
  • 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie
  • 5 szklanek zimnej wody
  • 1 duży por (tylko biała i jasno zielona część)
  • 30 g masła
  • 1 pełna łyżeczka musztardy (np. dijon)
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • sól, pieprz, słodka papryka
Filety umyć, oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki. Włożyć do średniego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, wlać wodę i doprowadzić do zagotowania na umiarkowanym ogniu. Odstawić z ognia, wyjąć rybę na talerz, wywar zachować.
Pora obrać z zewnętrznych liści, odciąć najbardziej zielone końce, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części, dokładnie opłukać i dalej pokroić w poprzek na 1/2 centymetrowe kawałki.
Do drugiego większego garnka włożyć masło, po roztopieniu dodać pory i dusić je przez 15 minut na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, mieszając co chwilę. Dodać musztardę, ziemniaki, zachowany wywar (najlepiej wlać go przez sitko), dodać sól i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 12 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać odłożoną rybę, pokrojonego łososia wędzonego i śmietankę. Wymieszać i odstawić z ognia.

Zobacz także

3 komentarze

  1. ślicznie wygląda - zupa rybna zawsze kojarzy mi się z wakacjami :)
    A z dorszem chyba jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dłuższego czasu mam w planach ugotowanie zupy rybnej.
    Być moze wypróbuję właśnie ten przepis...a może zrobię jakąś wariację na jego temat? :)
    W każdym razie-zjadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulinarna Mania, polecam dorsza bardzo - mi w zupach smakuje wyjątkowo.
    Kaś, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.