piernikowe klimaty po raz drugi

30.12.11

Skoro tak bardzo podobają Wam się piernikowe smaki, to w ostatniej tego roku notce polecam najlepszy i najprostszy piernik wg Joasi z Kwestii Smaku. Piernik prawdziwy to nie jest, i dobrze, w innym przypadku musiałby leżakować nie wiadomo ile. A tak raz, dwa mamy pyszne, wilgotne ciasto o piernikowym aromacie. Przepis podaję za oryginałem (z moimi znikomymi modyfikacjami):

Piernik z powidłami
(keksówka o wymiarach 12x25cm)
  • 125g masła
  • 1 szklanka cukru (u mnie zmieszany brązowy z białym, stąd jaśniejszy wyszedł)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej

Do przełożenia: powidła śliwkowe

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100g gorzkiej czekolady (w org. mleczna)
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać chwilę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać, tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.
Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.


*Kupując przyprawę korzenną czy "do piernika" warto przeczytać skład, wbrew pozorom można dostać taką, która nie będzie zawierała cukru czy mąki.

Zobacz także

4 komentarze

  1. Uwielbiam pierniki. Ten musi smakować świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam piernik z powidłami :-)Wszystkiego naj, naj, naj... w Nowym Roku!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyna: jest!
    Asia: no właśnie ja też. Wolę "mokre ciasta", więc powidła są bardzo na plus.
    Kermeet: dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.