ryba w zieleni

23.1.12

Na przekór temu, co się dzieje za oknem, zachciewa mi się zieleniny. Dziś postanowiłam więc połączyć szpinak z brukselką i dodać do tego rybę, bo zdrowa. Za inspirację posłużył mi przepis Agnieszki Kręglickiej.

Pieprzny dorsz w zielonej chmurce*
(na 2 osoby)
  • 2 filety z dorsza (a myślę, że i łosoś by się sprawdził)
  • 300g wyrośniętej brukselki
  • 500g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czerwony, pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • oliwa

Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich listków, następnie mocno przyciąć u nasady i obrać z listków (sam środek kapustki można zachować do innej potrawy). Dorsza umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzami oraz skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, natłuszczonego oliwą. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, a gdyby osiągnie właściwą temperaturę - wstawić doń rybę na 15min.

Szpinak umyć i odcedzić. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, a następnie dodać szpinak. Doprawić i dusić aż wyparuje cała woda (szpinak powinien zachowywać swój kształt). W tym samym czasie wstawić wodę, a następnie - do posolonego i posłodzonego wrzątku wrzucić listki brukselki. Gotować kilka minut, a następnie odcedzić.

Na talerzu układać szpinak na nim rybę, a listki brukselki dookoła. Smacznego!



*Wybaczcie, ale zawsze marzyłam, by nadać wybitnie pretensjonalną nazwę tak banalnej potrawie :)

Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.