wiosenna jagnięcina

18.3.12

Wg Jamiego Olivera na wiosnę najlepiej sprawdzają się szparagi, jajka, jagnięcina i rabarbar. Szparagów i rabarbaru jeszcze nie ma, jajka (skoro nie mam kury nioski) mnie nie kręcą, więc pozostało mi zmierzyć się z jagnięciną. A konkretnie z łopatką jagnięcą, która - jak się okazało - jest naprawdę wyśmienita.

Przepis podaję za oryginałem (z książki Jamie Oliver w domu) z moim modyfikacjami. Receptura Jamiego dotyczy łopatki dwukilogramowej - moja była mniejsza, na szczęście, dzięki czemu krócej ją piekłam.

Pieczona łopatka jagnięca
(na 2 osoby)
  • ok 1 kg łopatki jagnięcej
  • pęczek rozmarynu (miałam niewielki, więc użyłam też kilka gałązek majeranku)
  • 1 główka czosnku podzielona na ząbki (u Jamiego nieobrane, ja obrałam)
  • sól i pieprz
  • oliwa

Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać wierzchnią warstwę tłuszczu. Na dno brytfanki położyć połowę czosnku, rozmarynku i majeranku. Natrzeć mięso oliwą, solą i pieprzem, a następnie ułożyć je w brytfance. Na wierzch dać resztę ziół i czosnku.

Szczelnie przykryć brytfankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 170 st. C. i piec mięso ok 2 godzin. Będzie gotowe, gdy przy nakłuciu widelec wchodzi bez oporu i pojawia się przezroczysty płyn a mięso bez problemu rozdziela się na włókna.

Gotowe mięso wyjąć na deskę lub talerz. Z brytfanki odlać tłuszcz, wlać nieco wody by odskrobać najpyszniejsze resztki i zlać ten płyn do małego garnuszka. Jamie radzi dodać do sosu bulion i kapary, ale ja jedynie dolałam nieco czerwonego wina, zredukowałam na średnim ogniu i nawet nie zagęszczałam mąką. Taki sos to sama poezja.

Podawać: z warzywnym puree i kapustą (to Jamie) lub pieczonymi ziemniakami i sałatą (to ja). I rzecz jasna polane sosem. Smacznego!


Zobacz także

4 komentarze

  1. ubóstwiam jagnięcinę, zwlaszcza tak podana ;)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba wykonać! koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku wieki nie jadłam jagnięciny! a ta wygląda zdecydowanie pysznie! chyba najwyższa pora nadrobić zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.