pstrąg mocno ziołowy

25.8.12

Zamarzyła mi się ryba, a dostałam niedawno cynk gdzie można dostać świeżego pstrąga. Zanabyłam i zrobiłam, jak bóg kuchenny przykazał, z dużą ilością pietruszki, kopru, tymianku i masła. Ryba była niezwykle delikatna, mocno ziołowym aromatem przesiąknięta i rozpływała się w ustach.


Pstrąg w ziołach
(na 2 osoby)
  • 2 świeże pstrągi wypatroszone
  • ok 50g masła
  • 3-4 niezbyt duże ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku 
  • pół pęczka pietruszki
  • kila gałązek świeżego tymianku i majeranku
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 210 st. C. Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W blenderze zmiksować masło z posiekanym czosnkiem, ziołami i solą.  Natrzeć rybę w środku i na zewnątrz solą z pieprzem. Do środka włożyć łyżkę albo dwie (w zależności od wielkości ryby) masła ziołowego, kilka gałązek koperku i 2 ósemki cytryny. Z zewnątrz ryby posmarować masłem ziołowym i zawinąć w folię (można od góry zostawić otwartą, żeby para miała którędy uciekać.
Piec ok 15 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem z odrobiną ziołowego masła. Pycha!



Zobacz także

2 komentarze

  1. A ja nie umiem jeść prstaga, bo ma dużo ości i zawsze żałuję, jak go w końcu zrobię:( Twój wygląda wspaniale,

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.