sałatka caprese z domowym pesto

5.8.12

Domowe pesto jest tak dobre, tak szybkie do zrobienia i tak proste, że każdy kto je raz zrobi, zakocha się w nim. Jasne, w polskich warunkach nie jest to rzecz najtańsza, choć ja tam ortodoksem nie jestem i uważam, że należy z pesto eksperymentować - zamiast orzeszków pinii dać włoskie albo ziemne niesolone, zamiast parmezanu - jakiś inny dobry twardy ser, np litewski dziugas. Do tego aromatyczna bazylia i dobra oliwa i już. Pyszne pesto gotowe - można je dodać do makaronu, posmarować nim grzanki lub uatrakcyjnić nim caprese, włoską sałatkę z mozzarelli i pomidorów.



Pesto
(mała porcja, w sam raz na sałatkę)
  •  2 garści świeżych listków bazylii
  • 1 łyżka orzeszków pinii (lub innych orzechów)
  • 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu
 Składniki zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.


Caprese
(na 2 osoby - jako przystawka)
  • 2 pomidory (np bawole serca)
  • 1 op. włoskiej mozzarelli (warto zainwestować w dobry ser)
  • kilka listków bazylii
  • pesto
  • świeżo mielony pieprz
Pomidory i ser pociąć w niezbyt grube plastry. Ułożyć na talerzu na przemiennie. Polać pesto, posypać listkami bazylii i na koniec świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!


Zdjęcia przedstawiają sałatkę z podwójnej porcji :).


Zobacz także

6 komentarze

  1. uwielbiam taką sałatkę, a z domowym pesto na pewno jest genialna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast orzechów (których nie lubię) dodaję prażone pestki słonecznika i dorzucam trochę czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba pora wybrać się na zakupy po porządną ilość bazylii i spróbować domowego pesto! Pozdrawiam i zapraszam do mnie! kuchnianiepowazna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, aż mi zapachniało świeżym pesto:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.