zapiekanka rybno-ziemniaczana

12.9.12

Dla tych, co już tęsknią za wakacjami i dla tych, co po prostu lubią seafood niezależnie od pory roku. Delikatna i niezwykle smaczna zapiekanka ziemniaczano-rybna. W roli głównej okoń, który ma bardzo fajne zwarte mięso i krewetki. 


Zapiekanka rybno-ziemniaczana
(na 2 osoby)
  • 4 średnie ziemniaki
  • ok 250-300g filetu z okonia lub innej ryby, najlepiej świeżej
  • ok 200g dużych krewetek
  • pół niewielkiej cebuli
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • oliwa
  • garść lub dwie tartego sera żółtego, np goudy
  • kilka łyżek mleka
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować (tak by pozostały jeszcze twardawe). Krewetki rozmrozić i osuszyć. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na 3cm kawałki. Następnie posolić i popieprzyć. Cebulę posiekać.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ziemniaki pokroić w plastry i wyłożyć nimi naczynie. Posypać pieprzem, solą i odrobiną tymianku. Na wierzch rozłożyć cebulę, rybę i krewetki. Posypać tymiankiem. Mleko wymieszać z serem i rozsmarować po zapiekance.
Wstawić do piekarnika i piec ok 20 min., aż ryba i krewetki będą upieczone a ser się rozpuści. Podawać posypane świeżym tymiankiem. 


Zobacz także

1 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.