cytrynówka!

14.10.12

Uwielbiam cytryny i uwielbiam wszelkie cytrynowe alkohole. W nalewkach mistrzem nie jestem, jak już pisałam kiedyś, ale jak tylko nadarzyła się okazja, żeby popełnić cytrynówkę, nie wahałam się ani chwili. Przepisów na tę nalewkę jest mnóstwo, ja skorzystałam z poleconej, domowej receptury.
Cytrynówka wyszła znakomita i do picia "od razu".

Cytrynówka
(wychodzą ok 3 litrowe butelki)
  • 10 cytryn
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5l wody
  • 1 l spirytusu (96%)
  • gaza
Cytryny wyszorować, przelać wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą warstwę, jeżeli zetrzecie białą, cytrynówka może wyjść gorzka!). Następnie wycisnąć z cytryn sok. W dużym garnku zagotować wodę i zdjąć z ognia, do wrzątku wsypać cukier, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryn i dodać alkohol. Wymieszać, przestudzić. Rozlać do butelek przez gazę.
Pić w temperaturze pokojowej.



Zobacz także

10 komentarze

  1. cytrynówka na pewno pyszna!
    i buteleczka cudna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie domowe alkohole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam z cytryn. Musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola: butelka jest z Ikei, niestety w ty roku ich nie widziałam (może koło świąt się pokażą).
    Magda, Antenka ano niewiele jej już zostało.
    Annaz: ja też, choć czasem się trzeba przy nich nachodzić, naczekać. Akurat ta cytrynówka nie jest wymagająca :)
    Asia: koniecznie wypróbuj :)
    Aleksandra, zwykle czyszczę szczoteczką pod ciepłą wodą, czasem parzę wrzątkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol lepiej wlewać do przestudzonej mikstury - po co tracić cenne % - chyba nie o to chodzi :)

      Usuń
  5. ok, fajny przepis. sok z cytryn wypiłem od razu bo nigdzie nie ma napisane co z nim zrobić. sama cytrynówka wyszła więc troszkę słabo cytrynowa, no ale przepis sprawdzony więc nie narzekam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy, brawo za spostrzegawczość, przepis uzupełniony.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.