kapuśniaczek ze słodkiej kapusty

6.12.12

Ciężko mi jakoś nadążyć za uciekającym czasem i ciągle nie mogę uwierzyć, że już jest grudzień. Zima nieśmiało prószy śniegiem, a mnie się marzą białe święta. Trzeba zacząć planować świąteczne potrawy (kiedy barszcz nastawić, a kiedy śledzie na słodko...), prezenty kupić, chałupę do porządku doprowadzić... Ale to może jutro. Dzisiaj odprawiam medytację na garem kapuśniaku. Kapuśniak jest pikantno-słodki z kawałkami wieprzowiny - sycący i pyszny. W sam raz na zimę.


Kapuśniak na słodkiej kapuście z wieprzowiną
(na duży gar - co najmniej 4-5 porcji)
  • ok 300g wieprzowiny (użyłam karkówki)
  • 1/2 główki niezbyt dużej kapusty 
  • 1 cebula
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora, kawałek selera
  • ok 300g passaty pomidorowej
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz, papryka
  • olej
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu, następnie pokroić w sporą kostkę. Cebulę posiekać. Włoszczyznę umyć i, jeśli jest potrzeba, pokroić w mniejsze kawałki.Jedną marchewkę pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować.
Na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką i smażyć na średnim ogniu aż się zrumieni. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę. Dodać włoszczyznę i zalać wodą. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gdy warzywa zmiękną, usunąć je z zupy, dodać mięso, kapustę i marchewkę w kostce. Gotować pod przykryciem 15 minut, aż mięso i kapusta będą miękkie (ale nie rozgotowane). Dodać passatę, przyprawy i wymieszać. Gotować jeszcze 5-7 minut. Podawać z dobrym chlebem.




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.