śledź korzenny

27.12.12

Co prawda święta już za nami, ale śledź to też świetna przekąska na składkową imprezę sylwestrową. Przepis poniżej to wielokrotnie wypróbowana receptura, która chyba wszystkim smakuje. Polecam!


Śledź korzenny
(duża porcja)
  • ok 800g filetów śledziowych solonych (moczonych przez noc w wodzie)
  • 2 średnie cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (dobrej, bez cukru i mąki)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy dużej cytryny (lub odpowiednia ilość octu winnego)
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki oleju
Śledzie osuszyć i pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę. Rodzynki sparzyć.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z cytryny i przyprawę korzenną. Wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia. Dodać odsączone rodzynki i śledzie - znowu wymieszać i przełożyć do słoika. Powinny stać w lodówce co najmniej 12 godzin, a najlepsze są po trzech dniach. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

  1. intrygujący!
    niestety podejrzewam, że u mnie taka wersja by się nie przyjęła. aczkolwiek ja jestem na tak :]

    OdpowiedzUsuń
  2. po grudniowym przesycie śledziowym zrobiłam sobie przerwę od śledzi, ale twój przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.