kasza gryczana z chorizo i serem szopskim

24.2.13

Kolejna inspiracja z niezawodnej Kwestii Smaku. Kolejne danie, które musiałam zrobić jak tylko je zobaczyłam. Genialne połączenie, rozgrzewające i sycące, w sam raz na zimę. Gorąco polecam! Poniżej podaję przepis z moim modyfikacjami.


Stir-fry z kaszą gryczaną, chorizo i białym serem
(na 2 osoby)
  • 100g kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 100g ostrego chorizo
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 niezbyt duża cukinia (w org. czerwona papryka)
  • 1 papryczka chili (u mnie piri-piri z zalewy)
  •  ok 100g białego sera - u mnie ser szopski
  • pęczek pietruszki, posiekany
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 15min do odcieknięcia. Kiełbaskę chorizo pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać.
Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną na cienkie plasterki kiełbaskę chorizo (około 3 - 4 minuty w międzyczasie mieszając). Dodać posiekany czosnek oraz cebulę i smażyć przez minutę aż się lekko zrumienią, dodać przepłukaną i lekko osuszoną cukinie oraz papryczkę chili - smażyć chwilę aż cukinie zmięknie. Dodać ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę - dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognie i dodać pokrojony / pokruszony ser. Doprawić pieprzem do smaku i wymieszać. Można dodatkowo dodać inne świeże zioła, ja niestety nie miałam pod ręką. Smacznego!





Zobacz także

1 komentarze

  1. kapitalny pomysł:) chętnie zjadłabym taki obiad!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.