risotto ze speckiem

11.3.13

Dostaliśmy niedawno w prezencie kawałek najprawdziwszego specku z północnych Włoszech. Uwielbiam ten rodzaj wędliny i najczęściej wyjadam samą, odkrawając cieniutki plasterek, za plasterkiem. Tym razem jednak postanowiłam kawałek poświęcić na porządne danie obiadowe, dość wykwintne, niezwykle apetyczne, czyli risotto ze speckiem.


Risotto ze speckiem
(na 2 osoby)
  • ok 100 g specku pokrojonego w paseczki
  • 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
  • szklanka ryżu, najlepiej do risotto
  • 1 kieliszek białego wina (opcjonalnie)
  • 500-750ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • świeżo zmielony pieprz, sól - jeśli potrzebna
  • 3 łyżki tartego sera pecorino lub parmezanu
  •  świeża pietruszka/bazylia do posypania
  • 2 łyżki oliwy
Na patelni rozgrzać oliwę,dodać cebulę i zeszklić. Dodać ryż i chwilę smażyć, aż ziarenka zrobią się szkliste, dodać wino lub pierwszą porcję bulionu (tak by bulion ledwo zakrył ryż). Gdyż ryż wchłonie płyn, dolewać kolejne porcje bulionu. Gotować tak ok 20min, aż ryż będzie zupełnie miękki. Dodać pokrojony speck, wymieszać i jeszcze 2 minuty gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia, wymieszać z serem i doprawić pieprzem. Rozłożyć na talerze i posypać pietruszką lub bazylią. Smacznego!




Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.