bok choy z grzybami shiitake

11.4.13

Obiecywałam, że postaram się zamieścić coś z kuchni wietnamskiej dla wegetarian i dziś tę obietnicę spełnię. Kapustę bok choy i shiitake moża kupić już gdzieniegdzie w Polsce, także nie powinno byc problemu z przygotowaniem (ewentualnie można eksperymentować z innymi warzywami i grzybami :)).


Bok choy z grzybami shiitake
(na 4 osoby)
  • 500g młodej kapusty bok choy (jeśli dostaniemy tylko starszą, moża pociąć zgrubiałe głąby, na mniejsze kawałki i osobno obsmażyć, żeby zmiękły, przed przygotowaniem potrawy)
  • 5-6 grzybów shiitake (suszone należy uprzednio namoczyć w gorącej wodzie)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • sól, pieprz
  • oleju do smażenia
Czosnek bardzo drobno posiekać, grzyby pociąć na mniejsze kawałki. Jeśli dysponujemy starszą kapustą, przygotować jak wyżej; jeśli młodą - wystarszy przepłukać i osuszyć.
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Minutę smażyć czosnek, po czym dodać bok choy oraz grzyby i smażyć na średnim ogniu, mieszając.  Gdy kausta zmniejszy objętość i ściemnieje, doprawić solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Podawać ciepłe razem z ryżem. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.