królik w sosie pomidorowym po hiszpańsku

3.6.13

Wypróbowałam w ostatni weekend hiszpański przepis na królika w sosie pomidorowym i muszę powiedzieć, że to chyba najlepszy królik jakiego do tej pory zrobiłam, choć poprzednie były też niczego sobie. Przepis jest bardzo prosty (w sumie podobny do tego), a sekret tkwi w ziołach i długości duszenia. Mięso wychodzi z niego naprawdę miękkie, soczyste i aromatyczne.


Duszony królik w sosie pomidorowym 
Estofado de Conejo en Tomate
(dla 3-4 osób)
  • ok 1 kg królika (miałam różne części) 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 młoda marchewka (w oryginalnym przepisie jej nie ma, ale dodałam, bo mi pasowała)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • w oryginale była gałązka tymianku i gałązka estragonu - ja użyłam: kilka gałązek majeranku, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz, odrobina czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki wody
  • oliwa
Królika należy umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki, jeśli jest taka konieczność. Czosnek, cebulę i marchewkę posiekać.
Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie i obsmażyć kawałki królika, tak by zarumieniły się z każdej strony. Wyjąć mięso z garnka, a na jego miejsce wrzucić warzywa. Smażyć krótko, aż cebula się zeszkli, a marchewka nieco zmięknie. Dodać pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Włożyć z powrotem królika do garnka, dodać zioła wodę oraz wino. Płyn powinien zakryć królika. Dusić na małym ogniu 1.5 - 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości, pod koniec doprawić do smaku. Podawać z młodymi ziemniakami z wody. Smacznego!




Zobacz także

6 komentarze

  1. I mnie kusi ten przepis.
    Musi być smakowity królik w tym sosie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorąco polecam! Jest naprawdę wyborny.

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny pomysł na królika:) muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Antenka, daj znać jak wypróbujesz, jestem ciekawa Twojej opinii.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis - polecam! :)

    Zamiast pomidorów dodałam koncentrat, zielsk typu tymianek, nie lubię więc okroiłam skład tylko do soli, pieprzu i papryki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.