spring rollsy z mango i krewetkami

26.6.13

I oto zaczynają się wakacje. Ruch w mieście powoli zamiera, telefony w biurze rzadziej dzwonią, wszyscy pytają o plany na najbliższe miesiące, a my już wakacyjny wyjazd tego roku odrobiliśmy wiosną i tylko wspomnienia zostały. Ostatnio chwile spędzone w Wietnamie przywołał mi na myśl przepis właśnie spring rollsów z mango na stronie Kwestii Smaku. Koniecznie musiałam wypróbować to połączenie i co tu dużo pisać - wyszło bajeczne. Skład moich zawijasków jest zupełnie inny niż oryginalny (poza użyciem mango oczywiście), całość znajdziecie poniżej.


Spring rollsy z mango i krewetkami
(ok 12 sztuk)
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 12 krewetek tygrysich mrożonych bez skorupek lub świeżych, które należy oczyścić
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ogórek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mango
  • odrobina octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • świeże zioła: kolendra, mięta, bazylia azjatycka lub zwykła, opcjonalnie koperek, ew. listki sałaty karbowanej
  • ciepła woda do moczenia papieru ryżowego
  • sos: z tego przepisu, może też być salsa z mango, lub gotowy sos
Krewetki rozmrozić, pozbawić skorupek, o ile je mają. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażać chwilę czosnek, następnie dodać krewetki i smażyć ok 3-4 minuty. Jajka pokroić na ćwiartki, ogórek - na cienkie paseczki, mango - na paski. Krewetki przeciąć na pół.
Do miski lub głębokiego talerza nalać ciepłej wody. Namaczać papier ryżowy aż zmięknie, następnie rozłożyć na talerzu lub desce. Przy jednej krawędzi kłaść garść paseczków ogórka, kawałki mango, ćwiartkę jajka i zioła, oprószyć solą i pieprzem, skropić octem balsamicznym. Zawinąć górę i dół, a następnie zawijać rollsa w rulonik, przed końcem dołożyć dwie połówki krewetek (tak jak opisywałam to tutaj). Powtórzyć z pozostałymi arkuszami. Zjadać świeże z dowolnie wybranym sosem (najlepiej słodko-kwaśno-pikantnym). Smacznego!






Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.