lody truskawkowe z niespodzianką

1.7.13

Lato na razie nie rozpieszcza, ale co tam, przecież zimno, czy letni deszczyk, nie przeszkodzi mi w delektowaniu się wakacyjnymi przysmakami. Dziś kolejna odsłona domowych lodów na patyku (inspiracja tu). Tym razem coś dla wielbicieli kremowej konsystencji. Dzięki użyciu tłustego serka mascarpone konsystencja lodów jest prawie jak z maszynki. Dla podkręcenia smaku dodałam do środka po 1-2 łyżeczki sosu truskawkowo-balsamicznego (z tego przepisu). Efekt jest obłędny!

 
Lody truskawkowe z niespodzianką
(na 6-8 porcji)
  • 250g serka mascarpone
  • szklanka umytych, pokrojonych truskawek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • opcjonalnie: sos truskawkowo-balsamiczny
Zmiksować ser mascarpone z cukrem, śmietaną i mlekiem. Dodać truskawki i ponownie zmiksować. Przelać masę do foremek, w połowie można dodać 1-2 łyżeczki sosu truskawkowo-balsamicznego i przykryć masą truskawkową. Na koniec można całość zamieszać cienkim patyczkiem dla lepszego efektu. Włożyć patyczki i wstawić całość do zamrażarki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc. Żeby wydobyć lody z foremek, należy chwilę potrzymać je pod gorącą wodą. Smacznego!
 


Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.