muffinki z jagodami i białą czekoladą

6.7.13

Najbogatszy sezon w pełni. To jest pora roku, którą uwielbiam kulinarnie najbardziej - te wszystkie fantastyczne owoce i warzywa, których zaraz nie będzie. Robiąc zakupy popadam w niemoc decyzyjną, bo najchętniej nakupowałabym wszystkiego, tylko że wiem, że naraz wszystkiego nie przerobię. Na pierwszy rzut idą więc soczyste czereśnie do jedzenia na bieżąco, młody, zieloniutki bób, kwiaty cukinii i, kwintesencja pełni lata, jagody. Te ostatnie wystąpił w roli nadzienia w przepysznych muffinkach z dodatkiem białej czekolady. Gorąco polecam!


Muffinki z jagodami i białą czekoladą
(12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g białej czkolady
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 200g jagód (świeżych, mrożone trzeba rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu) 
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Suche składniki wymieszać w jednej misce, łącznie z pokruszoną na kawałki czekoladą, mokre - jajko, mleko, olej - wymieszać w drugiej. Połączyć mokre z suchymi i wymieszać łyżką, niedbale, aż się składniki jako tako połączą. Dodać jagody i jeszcze raz zamieszać. Masę wkładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok 20-25 minut w 200 st. C. Gotowe można polać lukrem cytrynowym, ale u mnie rozeszły się bez dodatków. Smacznego!






Zobacz także

5 komentarze

  1. Masz rację, sezon jest na wszystko, też ostatnio nakupowałam za dużo. Jagód niestety nie, a szkoda, bo muffinki kuszą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, ależ mam teraz na nie ochotę! Biała czekolada i jagody - doskonałe połączenie :) A muffiny na oleju uwielbiam bo przede wszystkim łatwo się je robi, a poza tym są zdrowsze od tych na maśle - nie podnoszą cholesterolu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Veggie, ale kombinowanie co tu teraz z tym wszystkim zrobić też jest przyjemne :)
    Cody, polecam je gorąco (a jak brakuje jagód można zrobić z malinami i białą czekoladą, takie jak te: http://rozkosze-stolu.blogspot.com/2012/07/muffiny-z-malinami-i-biaa-czekolada.html). Przyznaję, że oleju używam nieco z lenistwa (w smaku nie zauważyłam znaczącej różnicy).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami! Jagody i biała czekolada to istne niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.