risotto z zielonym groszkiem

11.7.13

Najprostsze rzeczy są najlepsze. Szczególnie przepyszne letnie warzywa, którym naprawdę niewiele potrzeba. Tak ma np. świeżo łuskany zielony groszek. Uwielbiam i jego słodkie ziarenka i chrupiące łupinki. Miałam właśnie opakowanie takiego młodziutkiego groszku, ziarenek może nie starczyłoby na porządną porcję obiadową, ale dodałam pokrojone łupinki i wyszło doskonałe risotto. Nieco oszukane, bo użyłam ryżu jaśminowego, ale co tam...


Risotto z zielonym groszkiem
(na 2 osoby)
  • 1 szklanka ryżu do risotto (lub innego)
  • 150-200g świeżego zielonego groszku - można połączyć ziarna i pokrojone drobno łupinki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki białego wina
  • ok 500ml bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa
Groszek wyłuskać, opłukać. Jeżeli używamy łupinek - pozbawić włókien, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż i chwilę smażyć, następnie dodać wino i listki tymianku. Zmniejszyć ogień. Gdy ryż wchłonie wino, dodawać porcjami (np. chochelką) bulion, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie płyn. Gdy ziarna będą już miękkie, dodać groszek i wymieszać. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Po 1-2 minutach wyłączyć ogień i wymieszać risotto ze startym serem. Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!




Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.