kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą

24.9.13

Jakiś czas temu mignęło mi piękne zdjęcie z Kwestii Smaku kurczaka zapiekanego z serem i oliwkami w sosie pomidorowym. Wyglądał tak smakowicie, że jak tylko zrobiłam domowy sos pomidorowy, po prostu musiałam go przygotować. Ponieważ zamierzałam użyć mozzarelli, nie łączyłam już sosu z mascarpone. Przepis jest bardzo prosty i idealny na jesienny wieczór.


Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą
(na 2 osoby)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa
  • 250ml domowego sosu pomidorowego lub sos przygotowany z : 1 puszki krojonych pomidorów, 1 małej cebuli, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, garści świeżych listków tymianku
  • 1 kula mozzarelli
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek, można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym.
Jeżeli nie mamy sosu, to jednocześnie ze smażeniem kurczaka należy w rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać pomidory, przyprawić do smaku i dusić ok 10-15 minut, aż sos zgęstniej.
Na wierzch ułożyć pokrojoną/porwaną mozzarellę oraz oliwki. Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Podawać z razowym makaronem. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

  1. nie mogłabym się mu oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Antenka, to prawda, połączenie jest boskie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.