penne z jarmużem i suszonymi pomidorami

2.10.13

Mierzenia się z jarmużem ciąg dalszy. Tym razem miał być szybki obiad, z tego co jest w lodówce. Był jarmuż, należało z niego skorzystać. Liście jarmużu są dość twarde, więc postanowiłam najpierw je zblanszować, a następnie usmażyć. Z dodatkiem suszonych pomidorów, pełnoziarnistego makarony i twardego sera, wypadł całkiem nieźle.


Penne z jarmużem i suszonymi pomidorami
(na 2 osoby)
  • 3-4 liście jarmużu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 pomidorów suszonych (u mnie z oleju)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • twardy ser pecorino lub dziugas
  • pełnoziarnisty makaron
Liście jarmużu opłukać, wrzucić na kilka minut do wrzącej wody, odcedzić. Następnie odkroić twarde nerwy, a resztę liści pociąć w paseczki.
Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek i oliwę. Pomidory pokroić w paski. Dodać jarmuż i pomidory na patelnię. Doprawić i smażyć ok 10-15 minut, na niedużym ogniu, aż jarmuż będzie miękki (ale nadal dość sprężysty). W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać odcedzony makaron z zawartością patelni. Podawać posypanym startym serem. Smacznego!



Zobacz także

5 komentarze

  1. Porywam makron, ostatnio jarmuż uparcie za mną chodzi a tu jest w połączeniu z samymi smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kuchenny bałagan, polecam, mnie to zestawienie bardzo przypadło do gustu :)
    Antenka, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się i zapraszam do spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.