grecka zupa z soczewicy

19.1.14

Idealna zupa na zimowe popołudnie, kiedy niewiele się chce (a najbardziej to nie chce się wychodzić po zakupy), a w lodówce wieje pustką. Jest sycąca, nieskomplikowana i bardzo smakowita.

Grecka zupa z soczewicy
(3-4 porcje)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, ew. tymianek suszony
  • posiekany koperek lub pietruszka do przybrania
Rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dodać soczewicę, pomidory, liść laurowy orz bulion. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 30 minut. Doprawić do smaku. Podawać z posiekaną pietruszką lub koperkiem oraz grzanką. Smacznego!



Zobacz także

3 komentarze

  1. Czy można zupę zrobić z zieloną soczewicą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jak najbardziej, tylko trzeba wtedy ją dłużej gotować (45 minut, może dłużej), no i kolor będzie miała bardziej "bury". Ale smak będzie równie dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja poprosze taką miseczkę zupki:)apetyczna!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.