tajska sałatka z pomelo i krewetkami

28.2.14

Coś dla tych, którzy marzą o lecie w środku zimy. I dla tych, którzy po Tłustym Czwartku mają ochotę na coś lekkiego. Makaronowa sałatka z orzeźwiającym pomelo i krewetkami. Wersji tej sałatki jest milion, ja lubię ją najbardziej posypaną dużą ilością kolendry i pokruszonych orzeszków ziemnych, można też wzbogacić ją o świeżego ogórka, paprykę lub kiełki, ale tym razem zrobiłam wersję najprostszą, jaką można sobie wyobrazić i też była doskonała.


Tajska sałatka z pomelo i krewetkami
(na 2 osoby w wersji obiadowej, jako starter)
  • 1/2 pomelo (można użyć też czerwonego grejpfruta, ale musi mało puszczać sok)
  • ok 14 średnich krewetek (najlepiej świeżych, obranych ze skorupek lub rozmrożonych)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 100 g makaronu ryżowego
  • opcjonalnie 1 ostre chili
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki tajskiego sosu chili (ja dodałam wietnamskiego sosu chin su)
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • odrobina oleju do smażenia
  • polecam do przybrania : garść liści kolendry oraz rozdrobnione, niesolone orzeszki ziemne
Pomelo obrać ze skóry i błonek, podzielić na cząstki. Szalotkę i chili posiekać, czosnek również posiekać. Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzać olej, posmażyć krótko czosnek. Czyste, świeże (lub rozmrożone) krewetki dodać na patelnię i chwilę smażyć z obu stron, aż się zaróżowią (można je też ugotować). W misce wymieszać makaron, cząstki pomelo i krewetki oraz posiekaną szalotkę i chili. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu, a następnie wymieszać sos z sałatką. Podawać z kolendrą i orzeszkami lub bez. Smacznego! 



Zobacz także

2 komentarze

  1. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, ta sałatka jest boska :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.