cytrusowa sałatka

28.3.14

Dzisiejsza sałatka powstała dzięki paczce żywnościowej prosto ze słonecznej Krety, gdzie wiosna w pełni. Bardzo soczyste, słodkie pomarańcze i kwaskowe mini grejpfruty (w wydaniu polskim można zastąpić czerwonym grejpfrutem), doskonale pasują do rukoli i szynki szwarcwaldzkiej. Taka bomba witaminowa to coś akurat na przedwiośnie...


Cytrusowa sałatka
(na 2 osoby)
  • 1-2 pomarańcze (w zależności od wielkości)
  • 1 niebyt duży czerwony grejpfrut (u mnie dwa małe, żółte grejpfruciki)
  • 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 2-3 garście umytej i osuszonej rukoli
  • świeżo mielony pieprz
  • do posypania parmezan lub inny twardy ser
  • sos balsamiczny: 2-3 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżka oliwy
Pomarańcze umyć, osuszyć, obrać ze skóry i białych błonek, a następnie pokroić w plastry.  Grejpfruta również obrać ze skóry i błonek, podzielić na cząstki. Szynkę pociąć na kawałki.W misce wymieszać rukolę z cytrusami i szynką. Posypać świeżo mielonym pieprzem oraz serem. W słoiczku wymieszać składniki sosu, aż się połączą, ewentualnie doprawić do smaku. Wymieszać sos z sałatką. Smacznego!


Aż słońce wyszło, gdy robiłam zdjęcia tej sałatce...

Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.