pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z morelami

16.4.14

Kolejny przepis wielkanocny, tym razem na słono. Pasztet, ale nie byle jaki, bo wegański. I jako zaprzysięgły mięsożerca muszę powiedzieć, że smakuje doskonale, co jest zasługą dużej ilości fajnych przypraw. Przepis pochodzi ze strony magazynu Kuchnia, a zaproponowała go Marta ze znanego i świetnego bloga jadłonomia.com. Ale do rzeczy, poniżej przepis oryginalny z moimi uwagami:


Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z morelami
(wyszły mi 2 małe keksówki)
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju do smażenia 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 goździki 
  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej) - ja użyłam pól na pół pomarańczową i zieloną. Soczewicę i kaszę odmierzałam przed ugotowaniem.
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 100 ml oleju roślinnego 
  • 2 łyżki sosu sojowego (ja zwiększyłam ilość sosu oraz poniższych przypraw mniej więcej dwukrotnie, dodałam też odrobinę wędzonej papryki)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku 
  • 1/4 gałki muszkatołowej 
  • sól i czarny pieprz 
  • 1/2 szklanki suszonych moreli 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (wraz z z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami) aż się zeszkli. Wyjąć i wyrzucić przyprawy. W misce wymieszać cebulę, ugotowaną soczewicę, ugotowaną kaszę jaglaną, olej, sos sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować całość na gładko, doprawić do smaku. 
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremki posmarować olejem i wlać do nich 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie powtykać morele w masę (stawiając je "na sztorc" i nie robiąc zbyt dużych przerw między nimi). Wyłożyć resztę masy (moja była dość gęsta, więc nie dawała się wylać, tak jak w przepisie oryginalnym). Pasztet piec 40-45 minut. Studzić przez całą noc w foremkach. Przed podaniem pasztet okroić i wyjąć z formy. Plastry należy kroić bardzo ostrym nożem, tak by morele zostały przecięte równo. Smacznego!


 A jeżeli komuś się marzy mięsny pasztet, to polecam ten z Kwestii Smaku, jest wyborny.

Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.