makaron soba z młodymi warzywami

27.5.14

Maj to dla mnie głównie szparagi - w tym roku ciągle je jem, ale raczej nic nowatorskiego, stąd i brak szparagowych przepisów na blogu. Natomiast w przerwie między jednym szparagowym szaleństwem a drugim, zauważam też inne, młode warzywa, które się pojawiają. Taka młoda marchewka, cukinia i groszek cukrowy fantastycznie wychodzą na sposób azjatycki.... Spróbujcie sami.


Makaron soba z młodymi warzywami
(na 2 osoby)
  • 1-2 młode marchewki
  • 1-2 młode, niewielki cukinie
  • 200-250g groszku cukrowego
  • 1 dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • olej sojowy lub rzepakowy
  • sos: 3-4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu ostrygowego, 1 płaska łyżeczka miodu, sok z limonki, 1 łyżeczka oleju sezamowego, pieprz do smaku (u mnie syczuański) opcjonalnie 1 papryczka piri-piri
  • makaron soba przygotowany wg opisu na opakowaniu
  • kolendra i czarny sezam do przybrania
Warzywa umyć i osuszyć. Marchewki obrać, a następnie pokroić w cieniutkie plasterki (ostrym nożem) lub wstążki (obieraczką do warzyw). Cukinie posiekać na plasterki (lub półplasterki, jeśli jest większa). Groszek cukrowy poprzekrawać na pół, usunąć włókna, jeśli je ma. Czosnek i dymkę posiekać.
Składniki sosu wymieszać dokładnie w misce. Opcjonalnie można dodać posiekaną, ostrą papryczkę.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Zeszklić czosnek i dymkę. Następnie dodać plasterki marchewki i chwilę smażyć. Dodać cukinię, wymieszać całość i smażyć 3-4 minuty. Dodać groszek cukrowy i znów smażyć 2-3 minuty. Dodać makaron i sos. Wymieszać całość i potrzymać na małym ogniu ok 1 minutę. Podawać natychmiast posypane świeżą kolendrą i czarnym sezamem. Smacznego!




Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.