focaccia z sardelą i rozmarynem

23.7.14

Focaccia do doskonały dodatek do sałatek albo przekąska np na wieczorek filmowy. Postanowiłam zrobić ją z połowy ciasta z przepisu na pizzę z botwinką. Z dodatkiem pikantnej sardeli, cebuli i rozmarynu wyszła doskonale. Idealna pod zimne piwo.


Focaccia z sardelą, cebulą i rozmarynem
(na formę ok 22x28)
  • połowa ciasta z przepisu na pizzę
  • 1 puszka sardeli (anchovies) - użyłam greckich sardeli w doprawionym na ostro oleju, które były ze skórą i większe od anchovies przeważnie dostępnych u nas
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa
Ciasto przygotować zgodnie z instrukcją. Formę natrzeć oliwą. Gdy ciasto już wyrośnie, przenieść je do formy i rozciągnąć tak, by równo ją wypełniało. Zostawić przykryte szmatką na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 220 st. C.Sardele odsączyć z oleju, większe podzielić na pół. Cebulę obrać i posiekać. 
Zrobić w cieście wgłębienia palcem. Rozłożyć równo cebulę, sardelę i igły rozmarynu. Skropić oliwą. Piec ok 25 minut aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

 

Zobacz także

4 komentarze

  1. Uwielbiam!! Twoje dodatki na pewno by mi smakowały ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka, koniecznie spróbuj.
    Justyna, Asia: cieszę się, że wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.