sałatka z arbuza, fety i porzeczek

10.7.14

W dzisiejszym odcinku mamy sałatkę idealną na letnie upały. Arbuz ugasi pragnienie, porzeczka orzeźwi, a feta nasyci głód. Do tego dużo siekanej mięty - prawdziwie wakacyjne klimaty. Przepis podejrzałam na Kwestii Smaku. Dodatek porzeczki oraz zamiana miodu na syrop z agawy w dressingu, to moja inwencja.


Sałatka z arbuza, fety i czerwonych porzeczek
  • 1 połówka niewielkiego arbuza
  • 1/2 opakowania fety (polecam użyć prawdziwej, greckiej fety do tej sałatki)
  • duża garść świeżych listków mięty
  • 4-5 gałązek czerwonej porzeczki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
  • świeżo mielony pieprz
Arbuza wykroić ze skóry, pokroić w kostkę (do sałatki użyłam tylko tych części, gdzie nie ma pestek - arbuz musi być jędrny, nie rozpadać się) i wrzucić do miski. Fetę pokroić w kostkę podobnej wielkości i dodać do arbuza. Umyte i osuszone porzeczki oberwać z gałązek i dodać do sałatki. Miętę drobno posiekać, posypać nią resztę składników. Sok z cytryny wieszać z miodem/ syropem z agawy i polać sosem sałatkę. Wierzch posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.