szybkie ciasto z porzeczkami

6.8.14

I kolejne letnie ciasto, tym razem z kwaskowatymi porzeczkami. Dzięki temu, że owoce są wmieszane również w samą masę, ciasto nie jest zbyt słodkie i ma fajny orzeźwiający smak. Przepis znalazłam na blogu Tak sobie pichcę i robi się je jeszcze szybciej niż proste ciasto z owocami, które prezentowałam cztery lata temu (nie trzeba topić masła!). Zdjęcia niestety skromne, bo ciasto było na imprezę...


Szybkie ciasto z porzeczkami
(na blachę 22x28)
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-2.5 szklanki porzeczek (u mnie czerwone i czarne)
  • cukier puder do dekoracji
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najmniejszych obrotach.
Porzeczki umyć, przebrać (wybierając całe i twarde owoce) i osuszyć. 1.5 szklanki porzeczek wsypać do miski, posypać je mąką ziemniaczaną i podrzucać w misce, aż wszystkie owoce się nią pokryją. 
Obtoczone mąką porzeczki dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formy. Na wierzchu równomiernie rozsypać pozostałe porzeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.