piklowana sałatka z kapusty i marchewki

17.11.14

Dzisiejsza sałatka sprawdza się idealnie jako dodatek do mięs wszelkiej maści, ale i kanapek. Poniższa wersja jest bardzo podstawowa - zawiera tylko kapustę i marchewkę, ale do sałatki można spokojnie dodać paprykę, cebulę czy ogórka. Druga rzecz to zalew - z oryginalnego przepisu wychodzi nieco zbyt mocna (choć ja akurat lubię kwasidła), więc proponuję poniżej nieco zmniejszyć ilość octu.


Piklowana sałatka z kapusty i marchewki
(spora porcja)
  • 800g-1kg białej kapusty
  • 2 marchewki (opcjonalnie 1 marchewkę lub część kapusty zastąpić papryką, ogórkiem lub cebulą)
  • zalewa: 1.5 szklanki wody, 1 szklanka octu (użyłam ryżowego, można użyć jabłkowego lub z białego wina), 2 łyżki soli, 1/3 szklanki białego cukru, 1 łyżeczka ziaren czarnuszki, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (można zamiast dodać ziarna selera)
W misce połączyć składniki zalewy i odstawić. Na tarce lub w robocie kuchennym zetrzeć kapustę i marchewkę (u mnie akurat wyszły dość małe kawałki, ale mogą być większe). Wymieszać zalewę tak by cały cukier i cała sól się rozpuściły. Spróbować i doprawić do smaku. W dużym naczyniu umieścić posiekane warzywa i zalać octową zalewą. Wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Im dłużej trzymamy sałatkę, tym bardziej warzywa się marynują. Podawać do mięs, wędlin, ciemnego pieczywa. Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.