zupa krem pomidorowo-selerowa z jabłkiem

24.11.14

Po ostatniej podkręconej zupie ziemniaczanej z jalapeño i cheddarem zostałam naprowadzona na trop innego wyśmienitego zestawu, czyli selera w połączeniu z jabłkiem. W sieci roi się od pomysłów na zupy z wykorzystaniem tych dwóch składników, ale mnie najbardziej ujął przepis, który znalazłam w książce Elizy Mórawskiej "O jabłkach". Zrezygnowałam tylko z grzanek i gałązki pomidorków koktajlowych, na rzecz czipsów bekonowych. Poza tym nic nie zmieniałam, bo zupa jest idealna, a smaki pomidorów, selera i jabłka przenikają się w niej doskonale.


Zupa krem pomidorowo-selerowa z jabłkiem i czipsami bekonowymi
(3-4 porcje)
  • 1 średni lub 1/2 dużego selera
  • 1 jabłko 
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 4-5 dojrzałych pomidorów)
  • 1l bulionu warzywnego
  • 50g wędzonego boczku, pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
W garnku roztopić masło. Selera, jabłko i ziemniaka pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Wymieszać. Dodać czosnek i dusić 3-4 minuty. Dodać pomidory i bulion. Gotować do miękkości, następnie zmiksować i doprawić do smaku. 
Na suchej patelni smażyć boczek, aż będzie mocno zrumieniony i chrupiący. Zupę podawać z bekonowymi czipsami. Oczywiście, można zrezygnować z nich i zrobić wersję wegetariańską z grzanką, tak jak w przepisie oryginalnym. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.