kaczka duszona w soku pomarańczowym

23.1.15

W zeszłą sobotę w ramach czyszczenia zamrażarki, wyłowiłam z niej niewielką paczkę z ptakiem w całości. Po rodzinnej naradzie i konsultacji z ekspertami, ustaliliśmy, że to skromny okaz kaczki wiejskiej, która znacznie chętniej odkryje swe uroki po uduszeniu niż upieczeniu. Pomysłu na przyrządzenie jej nie musiałam szukać daleko, bo jak zwykle niezawodna Kwestia Smaku miała to, czego pożądałam. Nie wiem na ile faktycznie w kuchni wietnamskiej podają tak przyrządzoną kaczkę, ale smakuje cudownie orientalnie... Całość jest obłędnie aromatyczna, mięso miękkie i soczyste. Po prostu palce lizać! Poniżej przepis z moimi niewielkimi modyfikacjami.


Kaczka duszona w soku pomarańczowy
z anyżem i imbirem
(na 2 osoby)
  • 1 kaczka (moja: o wadze 1.5kg), sprawiona, pokrojona na kawałki
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 5 cm kawałek imbiru
  • 5 gwiazdek anyżu (nie lubię anyżu, ale tu naprawdę pasuje)
  • 1 papryczka piri-piri 
  • 1 trawa cytrynowa
  • ok 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok 4 pomarańcze)
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1 niepełna łyżka brązowego cukru
  • pieprz, u mnie 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • cebulka dymka do dekoracji
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu - ja nie zagęszczałam
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażać partiami kawałki kaczki, najpierw kładąc je skórą do dołu, a gdy się zrumienią, obracając na drugą stronę. Obsmażone mięso włożyć do garnka z grubym dnem.
Na kaczym tłuszczu (jeśli jest go b. dużo można go zlać - u mnie było w sam raz na resztę smażenia) podsmażyć czosnek i imbir posiekane na cienkie plasterki. Dodać anyż, papryczkę piri-piri, trawę cytrynową (wcześniej należy rozgnieść płaską częścią noża jej bulwę) i podsmażyć wszystko jeszcze przez minutę. Wlać sok pomarańczowy i sos rybny, dodać cukier, pieprz i wszystko wymieszać (odskrobując kaczy "smak" z dna patelni drewnianą łyżką). Zlać płyn do garnka zalewając kawałki kaczki. Przykryć lekko uchylając pokrywkę i dusić na małym ogniu przez ok 1.5 godziny, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając czy mięso zmiękło. Na koniec posypać pokrojoną dymką.
Jeśli macie potrzebę zagęszczenia sosu, to przed podaniem należy wyjąć mięso na podgrzany talerz, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w kilku łyżkach wody, zamieszać i zagotować. Kaczkę podawać polaną sosem z ryżem. Smacznego!

 

Zobacz także

1 komentarze

  1. Z wielką chęcią bym zjadł taką kaczkę:)

    Zgodzisz się na obserwację??:)Jeżeli tak to napisz mi w komentarzu a ja odwdzięczę się na pewno:)

    http://nolongernightmare.blogspot.com
    http://milionpomyslowna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.