kuskus ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

13.5.15

Maj jest dla mnie zawsze miesiącem zabieganym, zarobionym. Nie ma czasu na pracochłonne obiady. Na szczęście młode warzywa nie potrzebują jakiejś wielkiej obróbki, a moje ukochane szparagi wystarczy na chwilę wsadzić do wody czy na patelnię, skropić oliwą, doprawić i już. A jak ktoś bardziej zgłodnieje, to może wymieszać szparagi z kuskusem (albo inną kaszą, ale kuskus najszybciej się robi), suszonymi pomidorami, fetą i prażonymi nasionami. Coś rewelacyjnego! Na dodatek smakuje równie pysznie na ciepło, jak i na zimno, jako poręczny pracowy lunch. Gorąco polecam!


Kuskus ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą
(na 3-4 porcje)
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 150-200 g sera feta
  • 1 duża szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść lub dwie pestek słonecznika i/lub dyni
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz, opcjonalnie odrobina płatków chili
  • oliwa (+ewentualnie olej ze słoiczka pomidorów)
  • woda lub bulion do przygotowania kaszy
Nasiona uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją i zaczną intensywnie pachnieć.
Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Przygotować szparagi - jeżeli są cieniutkie wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki, jeśli grubsze można je obrać i przekroić na pół, po czym pokroić na ok 3 cm kawałki (główki można odłożyć osobno). Skropić oliwą i sokiem cytrynowym. Suszone pomidory pokroić na kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę (opcjonalnie z 2 łyżkami oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami), następnie zeszklić na niej szalotkę i czosnek. Dodać szparagi i smażyć ok 5 minut, po czym dopiero dodać główki szparagów i smażyć dodatkowe 3-4 minuty. Doprawić solą (ostrożnie, bo ser i pomidory są słone) i pieprzem oraz płatkami chili. Dodać suszone pomidory, porwaną bazylię oraz kuskus i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać fetą i prażonymi nasionami. Smacznego!





Zobacz także

2 komentarze

  1. Jaką kaszą można zastąpić kuskus?

    OdpowiedzUsuń
  2. Np kaszą jaglaną, a jeśli nie przeszkadzają nam większe ziarenka, to i pęczakiem (choć ja tam mogę jeść prawie wszystko z pęczakiem).

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.