polędwica wieprzowa z sosem pieczarkowym

5.8.15

Tym razem coś dla miłośników mięsa, a konkretniej polędwicy wieprzowej. Ten kawałek świniny często gości na naszych talerzach i gorąco Wam polecam marynowane polędwiczki w sosie kurkowym lub też polędwiczki z karmelizowanymi jabłkami w cydrze. Ale jeśli chcielibyście zjeść pyszną polędwiczkę a przy tym nie narobić się szczególnie, to polecam dzisiejszy przepis. I niech Was nie zmyli banalność sosu pieczarkowego - ten tutaj jest fantastycznie bogaty, kremowy i absolutnie niecodzienny. Pomysł na polędwiczkę z tym sosem zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, podaję z moimi modyfikacjami.


Polędwica wieprzowa z sosem pieczarkowym
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • gałązki rozmarynu
sos pieczarkowy
  • 350 g pieczarek
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 3-4 duże kapelusze suszonych borowików
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 1 kieliszek whisky (w org. brandy)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (nie dałam)
Polędwice umyć, osuszyć, pozbawić błon. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki (chyba że są małe, wtedy zostawić w całości). Bulion zagotować, dodać suszone grzyby, zamieszać. Następnie dodać sos worcester. Posiekać szalotkę.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C, wraz z żaroodpornym naczyniem. Polędwicę natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć polędwicę, aż się zezłoci z każdej strony. Przełożyć polędwicę do gorącego naczynia, posypać listkami rozmarynu i piec ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć polędwiczkę na ciepły talerz i odstawić żeby odpoczęła (5-8 minut).
W międzyczasie przygotować sos. Na tej samej patelni, na której smażyła się polędwica rozpuścić masło i 1 łyżkę oliwy. Następnie smażyć pieczarki aż się zaczną rumienić. Dodać musztardę i wymieszać. Dodać whisky i chwilę pogotować. Wlać bulion z grzybami oraz śmietankę - gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku. Polędwicę pokroić w plastry i polać sosem. Świetnie pasuje jako dodatek do polędwicy kasza z jarmużem z poprzedniego przepisu. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.