pulpeciki z kaszy jaglanej

31.8.15

Tak to czasem jest, że z resztek wychodzi całkiem fajne danie. Po jakimś gotowaniu zostało mi sporo kaszy jaglanej, a w oko wpadły mi wegańskie pulpety Kwestii Smaku. Z tym że postanowiłam pójść na łatwiznę i nie dodawać już soczewicy. Nie wiem jak oryginał (choć zakładam, że znakomity), ale moja wersja wyszła nadspodziewanie dobra. Podałam je również w sosie pomidorowym z cukinią i jest to bardzo udane połączenie. Polecam!


Pulpeciki z kaszy jaglanej 
w sosie pomidorowym z cukinią
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czarnuszka, oregano
  • oliwa
  • sos: 1 niezbyt duża cukinia, puszka pomidorów w kawałkach (lub 3-4 świeże pomidory obrane ze skórki), 1 szalotka, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, płatki chili, zioła prowansalskie
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać do kaszy jaglanej. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki i obtaczać w oliwie. Smażyć na rozgrzanej patelni aż się zrumienią. Uwaga: pulpeciki są dość delikatne, choć mnie się nie rozpadały.

Przygotować sos: Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać cukinię pokrojoną w kawałki i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać pomidory i doprawić. Dusić ok 5 minut. Podawać z pulpetami. Smacznego!


Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.