sernikobrownie

28.12.15

Znowu propozycja browniesowa, ale tym razem pełen klasyk. Przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku i jest najprostszym oraz sprawdzonym sposobem na to ciasto. Żadna wykwintność, ale do kawy czy na śniadanie, jak znalazł. Poniżej przepis z moimi (niewielkimi) modyfikacjami:


Klasyczne sernikobrownie

Na brownie:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru (dałam mniej, ok 120 g)
  • 3 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 110 g mąki pszennej
Na masę serową
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • opcjonalnie cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 170 st. C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać kolejno jajka, cały czas miksując. Wlać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do formy o średnicy min. 25 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
W drugiej misce zmiksować twaróg z cukrem pudrem, następnie miksując na małych obrotach dodać jajka i aromat waniliowy. Wyłożyć na czekoladowy spód, a na wierzch delikatnie rozłożyć resztę masy czekoladowej. 
Piec ok 50-60 minut. Studzić stopniowo otwierając piekarnik, a następnie wstawić do lodówki, żeby całkowicie stężało - najlepiej na cała noc. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Zobacz także

4 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.