muffiny z jabłkem i kajmakiem

14.3.16

Jeśli potrzebujecie czegoś słodkiego na początek tygodnia, to gorąco polecam muffinki. Tego ciasta nie sposób zepsuć. Jest proste i szybko się robią, choć do tych tutaj warto się nieco bardziej wysilić i zrobić kruszonkę.Z kruszonką wszystko jest dwa razy lepsze ;) Przepis podejrzałam na stronie Kukbuka. Nie miałam co prawda masy kajmakowej (można kupić gotowca), ale w lodówce stała resztka sosu karmelowego, więc go użyłam. Może w samym mieście był mniej wyczuwalny, ale za to można było gotową babeczkę jeszcze nim polać. Ekstaza!


Muffinki z jabłkiem i kajmakiem
(12 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 125 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 średnie jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 200 g masy kajmakowej
  • na kruszonkę: 100 g mąki pszenne, 50 g masła, 3 łyżki masła
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. W misce zagnieść składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier - do uzyskania zbitych okruszków. Wstawić do lodówki.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka z cukrem, jogurtem i masłem. Na koniec dodać jabłka i zamieszać łyżką. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do momentu połączenia się składników (nie przesadzać z mieszaniem). Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do połowy wysokości. Następnie nałożyć 2 łyżeczki masy kajmakowej i pokryć warstwą pozostałego ciasta.  Posypać kruszonką i piec przez 25-30 minut. Smacznego!



Zobacz także

3 komentarze

  1. Kajmak i jabłka to niebiańskie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłko i kajmak? Kocham to połączenie smaków! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.