penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym ze szczyptą cynamonu i chili

30.5.16

Tuż przed długim weekendem zawitał do mnie kurier z bardzo miłą paczką od Malmy, więc nie musiałam się już zastanawiać co począć z najbliższym obiadem. Na makarony nie trzeba mnie dwa razy namawiać - szczególnie, że wystarczy oliwa, czosnek, trochę ziół, trochę sera - i pyszne danie gotowe. Ale tym razem postanowiłam wypróbować nowy smak, który chodził mi po głowie (a wcale nie jest tak prosto, jeśli mowa o makaronach). Do zwyczajnego niby tuńczyka w pomidorach dodałam cynamon i odrobinę płatków chili, dzięki nim banalne danie zmienia się w prawdziwą ucztę.


Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym 
ze szczyptą cynamonu i chili
(na 2 osoby)
  • 250 g makaronu penne
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chili (lub mniej)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • oliwa
  • świeże listki bazylii
W garnku zagotować wodę, posolić i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Następnie dodać tuńczyka, wymieszać, smażyć minutę, po czym dodać pomidory z puszki i znów zamieszać. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, ziołami i octem balsamicznym. Na koniec dodać płatki chili. Podusić całość na małym ogniu około 5 minut, żeby smaki się przegryzły, a nadmiar soku odparował. Jeśli jest miejscem - na patelnię dodać makaron i wszystko wymieszać; jeśli nie - wymieszać makaron z sosem już na talerzach. Posypać podartymi listkami bazylii. Smacznego! 

Zobacz także

2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Penne, Malma czy sos pomidorowy z tuńczykiem? ;) Ja ostatnio stwierdziłam, że najbardziej lubię spaghetti, jeśli chodzi o rodzaj...

      Usuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.