muffinki z jagodami

21.7.16

Dziś będzie coś słodkiego na pocieszenie, bo lato w tym oku mnie nie rozpieszcza. Nawet jak nie leje, nie wieje i nie jest zimno, to straszy, że zaraz będzie. Nie bawię się w takie podchody, zmykam do domu i piekę pyszne muffinki z jagodami. Przepis podpatrzony na Kwestii Smaku, ale ciastka zrobiłam na zwykłym oleju, ze skórką cytrynową zamiast pomarańczowej i bez polewy. Wyszły znakomite.


Muffinki z jagodami
(12 muffinek)
  • 250 g jagód
  • 100 g oleju lub roztopionego masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jagody umyć, pozbyć się listków, osuszyć.
Do miski wlać olej lub roztopione masło, dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać skórkę cytrynową i jajka. Ponownie wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Składniki suche dodać do mokrych, wymieszać. Dodać jagody (2 łyżki odłożyć) i ponownie delikatnie wymieszać. 
Nałożyć równe porcje do papilotek, posypać pozostałymi jagodami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut. Po przestudzeniu można polać ulubioną polewą lub od razu zjeść. Smacznego!




Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.