kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

19.8.16

Kiedy czytacie te słowa ja już bawię w Londynie, gdzie zamierzam objadać się wszystkimi daniami świata, które to miasto ma do zaoferowania. Na pocieszenie zostawiam Wam przepis na placek ze śliwkami. Oryginał pochodzi z Kwestii Smaku, ale poniżej podaję wersję z moim zmianami i sugestiami. Uwaga: to przepis na dużą blachę - idealny na weekend.

 
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
(na formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm - użyłam dwóch mniejszych)

Nadzienie:
  • 1-1.5 kg śliwek (ja miałam mniej i uzupełniłam jagodami)
  •  50 g cukru (można dodać więcej, inaczej dla wielu osób ciasto może być zbyt kwaśne - ja lubię)
  •  2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej (użyłam ziemniaczanej, ale następnym razem użyłabym krupczatki)
  • 50 g mielonych migdałów (lub mąki ryżowej, migdałowej, pszennej) - moim zdaniem dodatek mielonych migdałów "robi" całe to ciasto 
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła (część można zastąpić olejem kokosowym)
  • 1 jajko
  • opcjonalnie 6-7 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie nadzienia:
Śliwki umyć, osuszyć, usną pestki. Owoce włożyć do szerokiego rondla, dodać cukier i przyprawy. Smażyć ok 20 minut (lub dłużej), często mieszając, aż śliwki zmiękną (ale się nie rozpadną!), a sok zredukuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z likierem (lub odrobiną soku), dodać do śliwek, zagotować i odstawić z ognia.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąki, cukier, mielone migdały, proszek do pieczenia, a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć w palce aż ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodać jajko i szybko wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części (w proporcji mniej więcej 1/3 - 2/3). Do mniejszej części dodać wiórki, jeśli ich używacie. Schłodzić ciasto w lodówce ok godziny (lub w zamrażalce 30 minut).
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Większym kawałkiem ciasta wylepić formę. Na gotowy spód wyłożyć śliwki, a wierzch posypać pokruszonym mniejszym kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawać posypane cukrem pudrem. Uwaga, wychodzi bardzo kruche. Smacznego!


Zobacz także

9 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.