chlebek bananowy z suszonymi wiśniami i czekoladą

27.3.17

Wiosenna zmiana czasu co prawda kradnie godzinę życia, ale z drugiej strony dłuższy dzień sprawił, że wreszcie poczułam wiosnę i chęć do gotowania. A że miałam już nieco sczerniałe banany na podorędziu, zaczęłam poszukiwania jakby tu je przerobić i bardzo szybko w oko wpadł mi przepis z bloga Pauliny Wnuk. W zasadzie przepisów na chlebki bananowe jest w sieci mnóstwo i ten pewnie nie jest wyjątkowy, ale odwołanie do mojego ukochanego serialu z zeszłego roku (i jednego z pierwszych w top 10 w ogóle), czyli Jessiki Jones, kompletnie mnie kupiło. Chlebek bananowy bohaterce przynosi sąsiad z góry, Ruben - niestety nie kończy się to dla niego najlepiej, gdyż tym miłym gestem ściąga na siebie uwagę Kilgrave'a (głównego złola, granego przez fenomenalnego Davida Tennanta, który stalkuje naszą bohaterkę). Więcej nie napiszę, ale jeśli jeszcze nie widzieliście JJ, to gorąco zachęcam i polecam. Chlebek bananowy też polecam, prosty w przygotowaniu i pyszny, aczkolwiek wprowadziłam sporo modyfikacji, poniżej przedstawiam moją wersję...


Chlebek bananowy
z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą
(jedna średnia keksówka lub dwie małe)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
  • garść suszonych wiśni i/lub garść posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Suche składniki - mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę korzenną - wymieszać w jednej misce. Do drugiej wrzucić banany, jajka i olej - wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować całość mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Dodać wiśnie i czekoladę, wymieszać łyżką. 
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok 45-50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni, a patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego!



Zobacz także

3 komentarze

  1. ależ apetyczne... porywam dwa kawałki do kawki bo na jednym to się na pewno nie skończy w moim przypadku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków! Chlebek bananowy to mój ulubiony wypiek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.