krem cukiniowo-pomidorowy

27.9.17

Rzutem na taśmę mam dla Was przepis na szybką jesienną zupę, bo bez zup o tej porze roku się nie da. A że jest to pełnia sezonu na cukinię - moją ulubioną odmianę dyni - to proszę bardzo, nieco bardziej rozbudowana wersja klasycznego cukiniowego kremu. Pomidory dodają słodko-kwaskowego aromatu lata, a chili rozgrzewa - idealne danie na zimne i deszczowe dni.


Krem cukiniowo-pomidorowy
  • 500 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 puszka pomidorów (lub dwa sparzone dojrzałe pomidory)
  • 800-1000 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek i szalotkę. Następnie dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem, ziołami i smażyć aż lekko zmięknie. Dodać pomidory oraz przyprawy, wymieszać. Dodać gorący bulion i gotować ok 10 min. Następnie garnek zdjąć z ognia, zawartość zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub krakersami.


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.